Snarvei til hovedinnholdet
Elfa skriver om The Capsule Experiment
Elfa skriver om The Capsule Experiment

Hadde du klart deg med 37 plagg i garderoben?

Hva om du kun hadde 37 plagg i garderoben? Hadde du klart det? Det er tanken bak The Capsule Experiment, som er en metode for å holde garderoben ryddig og funksjonell med klesplagg av god kvalitet, som passer sammen og som er tilpasset årstiden.

Garderoben full, men ingenting å ha på deg?

Kvinnen bak The Capsule Experiment er Caroline Joy Rector fra Texas, som var lei av at garderoben fylte seg opp med impulskjøp. Hun brukte shopping som botemiddel for stress og dårlig humør, men resultatet av shoppingen var altfor ofte plagg som var av dårlig kvalitet, som ikke passet sammen med resten av garderoben eller hun rett og slett ikke egentlig hadde bruk for. Slik ble garderoben full, men det var like vanskelig å finne noe å ha på seg. En negativ spiral, hun bestemte seg for å gjøre noe med.

Caroline Joy Rector - The Capsule Experiment

The Capsule Experiment

The Capsule Experiment er basert på capsule collections, eller kleskapsler, som er betegnelsen på små kolleksjoner av klær som kan mixes og matches om hverandre, og som passer årstiden. Du har sikkert sett at motehus, kleskjeder og moteblader lager slike små kolleksjoner til inspirasjon for den kommende sesongen.

Slik gjør du

Du kan selvsagt starte med en shoppingtur og kjøpe kapselen din fra scratch, men de fleste av oss har klær vi liker og ønsker å beholde. Vi har skrevet mye om sortering av klær her på Elfabloggen, og vi anbefaler alltid å starte med å tømme garderoben helt. Alt skal ut! Lag deg tre kategorier; JA, NEI og KANSKJE. Kanskje-bunken kan for eksempel være plagg med affeksjonsverdi. Disse kan lagres et annet sted enn i garderoben.

Elfa - Organisere garderoben etter The Capsule Experiment

Noen Capsule-tips på veien:

 • Garderoben skal sorteres og planlegges på nytt til hver sesong.
 • Sorter klærne dine etter årstid, og vurder alle plagg samtidig. Skal du beholde det, eller bør det gis bort eller kastes?
 • Velg 37 plagg (inkludert sko). Dette skal være kleskapselen din de neste tre månedene
 • Klær som ikke passer årstiden, pakkes bort og legges på loftet eller i boden. Slik opptar de ikke plass i garderoben.
 • Bestem deg for at de neste tre månedene skal du ikke kjøpe nye klær. This is it!
 • De to siste ukene av sesongen planlegger du hva du vil kjøpe til den neste sesongen. Tips! Pinterest kan være et godt verktøy for å planlegge.

Noen Elfa-tips:

Vi har også noen tips å tillegge for å hjelpe deg i gang.

 • Se på klærne dine og velg oppbevaringsløsning etter dem. Har du mye som trenger å henge, velger du godt med garderobestenger. Har du mange brettede plagg, velger du kurver og uttrekk.
 • Ventilerte hyller og kurver sørger for luft blant klærne dine og holder dem freshe samtidig som du har full oversikt.
 • Gi alt sin faste plass, så finner du det enkelt.
 • Organiser klærne slik du bærer dem, fra topp til tå. Hatter, topper, bukser og skjørt og sko nederst. Da er det enklere å finne dagens outfit.
 • Velg et fleksibelt oppbevaringssystem som du kan bygge om når behovene dine endrer seg. Da ligger alt til rette for en ryddig garderobe.

Du kan planlegge løsningen din her.

Elfa - Organisere garderoben etter The Capsule Experiment

Noe for din garderobe?

Hva tror du? Er dette noe for deg? Da kan du lese mer på bloggen til Caroline for mer inspirasjon. Den heter Unfancy og du finner den her!

Caroline Joy Rector - The Capsule Experiment

 

Bli med i samtalen!

Det er ingen kommentarer til denne saken