Snarvei til hovedinnholdet
Elfa - Rydd til jul

Slik rydder du huset til jul

Tradisjonen tro starter julen med lange lister over hva vi skal gjøre hjemme, og for mange av oss legges ambisjonsnivået høyere enn det som er realistisk å klare. Så da står vi ovenfor valget; hva er viktigst? Så velger vi det vi har tid til, hvor vi samtidig har tid til å puste med magen og kjenne på alt det gode adventstiden bærer med seg. Her får du noen tips til 3 rom du bør bruke tid på før jul!

Først: Lag en plan

En god plan sikrer at du rekker det viktigste uten å stresse deg gjennom førjulstiden. Sett deg ned i ro og mak med kalenderen din. Da har du oversikt over planer i tiden frem til jul, og ser hvor du har tid til å legge forskjellige oppgaver. Vær realistisk! Selv om mormor broderte juleduk og lagde kirsebærlikør hver jul, så behøver ikke du å gjøre det. Lag dine egne tradisjoner av det du faktisk liker å gjøre.

Elfa - Rydd til jul

Så: Få ting ut

Start med en skikkelig opprydding. Med julegaver og høytid kommer det garantert mange nye ting inn i skuffer og skap, så sørg for at disse er ryddige og klare for å ta det i mot. I stedet for å kaste eller selge det du ikke har bruk for, kan du jo i høytidens ånd, gi det bort?

1. Jul i garderoben

Start med å tømme garderoben. Alt skal ut, så du kan du støvsuge og tørke av hyllene. Sommerklær som ikke kan brukes i vintersesongen, lukes ut og pakkes bort. Har du et Elfa-system kan du bruke våre bokser med lokk. De kan lagres på øverste hylle i garderoben eller flyttes til boden eller loftet.

Etter denne sorteringen av garderoben skal du sitte igjen med klær som:

  • Passer i vintersesongen
  • Er din størrelse
  • Du bruker jevnlig
  • Er komfortable
  • Passer stilen din

Tips! Stryker du alle skjorter og penklær før jul, slipper du stresset hver gang dere skal i selskap og tiden er knapp.

Vil du ha mer hjelp til å sortere klærne dine? Les Kaste eller beholde? Slik rydder du i klærne dine

Elfa-Rydd-til-jul-Skyvedørsgarderobe-Linear

2. Jul i gangen

Julen står for døren, og innenfor døren er gangen din. Hvordan ser det ut der? Nå skal vi tilbringe deilige dager hjemme med familie og venner. Kanskje skal du be inn til juleselskap? Gangen er gjestenes første møte med hjemmet ditt, og her vil du sette god julestemning med koselig belysning og gode dufter av julemat. Men her kjemper også familiens mange sko, vesker, jakker, post, nøkler, sportsutstyr og diverse andre ting om plassen.

Det er utfordrende å lage et system som gjør det enkelt å holde orden for alle i familien, og som samtidig gir et innbydende og ryddig inntrykk for julegjestene. Sortér tingene du oppbevarer her, og pakk bort alt som ikke brukes om vinteren. Har du skyvedører i gangen, kan familiens saker oppbevares her, mens du kan ha en knaggrekke eller stumtjener til gjestenes yttertøy. At gjestene har et sted å henge av seg jakken gir en hyggelig velkomst, og du slipper jakkekaos i gangen.

Tips til orden i gangen

  • Ha nok plass til sko! Vi har i snitt 19 par sko hver og det blir fort trafikk-kork i gangen hvis alle står parkert på gulvet. Bruk høyden og plasser dem oppover veggen etter hvilke du bruker mest.
  • Trådhyller og uttrekkbare skostativ er supre i gangen ettersom smeltet snø fra sko og støvler drypper gjennom trådene og med et plastinnlegg under, kan det enkelt tørkes opp. Andre hyller blir fort både skitne og ødelagte av den røffe behandlingen i gangen.
  • Lag oppbevaringsløsninger i barnas høyde så får de tak i tingene sine, og kan selv henge dem på plass igjen.
  • Gi alle småtingene du bruker hver dag, som nøkler og lommebok, sin faste plass i gangen. Lett tilgjengelig på en egen krok eller liten hylle. Da sparer du deg selv for panikk-leting på vei ut.
  • Sorter etter sesong. Tynne jakker og sommersko kan pakkes bort og gi plass til vinterklær.

Vi har mange tips til system i gangen! Les Orden i gangen – en gang for alle

Elfa sesongoppbevaring av sko

Elfa-Rydd-til-jul-Skyvedørsgarderobe-gang

3. Jul på barnerommet

Mange foreldre ser med panikk på podens haug av nye leker og lurer på hvordan de skal få plass på barnerommet. Ta en opprydding der før jul, og kanskje kan det være en hyggelig juleforberedelse dere kan gjøre sammen? Å rydde, vaske og pynte sitt eget rom er en fin tradisjon.

Elfa-Rydd-til-jul-Skyvedørsgarderobe-oppbevaring-barnerom

Noen tips til opprydding på barnerommet

1. Sorter
La barna være med å sortere sakene sine. Gå gjennom smått og stort og lag tre kategorier; beholde – gi bort – kaste. Mange synes det er stas å tenke på at andre barn kan bli glad for ting de ikke bruker lenger. Det er vel en fin liten julegest for store og små?

2. Gjør det enkelt å holde det ryddig
Mange ryddesjauer blir kortvarige affærer etter hvert som lekene dras ut igjen. Velg oppbevaring som enkelt kan flyttes rundt og ryddes tilbake.

3. En kurv for alt
Med kurver i ulike størrelser, kan alt få sin faste plass. Lekebiler, kosedyr, spill, dukkeklær osv.

4. Bruk etiketter
Selv de minste barna kan være med å rydde hvis du lager etiketter hvor du tegner det som skal være i kurven.

5. Hold på rutinene
Ha en fast rutine for ryddingen selv om det er ferie. Både barn og voksne sover best i ryddige og rolige omgivelser.

Les mer om orden på barnerommet

Elfa-Rydd-til-jul-Skyvedørsgarderobe-oppbevaring-barnerom

 

Bli med i samtalen!

Det er ingen kommentarer til denne saken