Snarvei til hovedinnholdet

Rydderapporten 2017: Gensere i fryseren og skiutstyr i badstua?

En fersk undersøkelse viser at nordmenn river seg i håret over manglende skap- og oppbevaringsplass. Nesten 40 prosent av oss må finne plass til rotet vårt, eller skattene våre, utenfor huset. Men undersøkelsen som er gjort på oppdrag av Elfa, viser også at vi ikke er gode nok til å utnytte den plassen vi faktisk har.

Det er en kjent sak at studenter og småbarnsfamilier bor trangere enn andre, nå viser det seg imidlertid at også de med boareal på over 150 kvm føler at de ikke har plass til alle tingene sine.

Hilde Børresen Istre i Elfa Norge mener at undersøkelsen viser at vi må bli flinkere til å utnytte oppbevaringspotensialet i hjemmene våre.
– Rot og ting som alltid ligger på «feil sted» skaper stress, så det å få orden i sysakene sine, er viktig. Man har mer plass enn man tror, sier hun.

Kreativ bruk av hvitevarer

Sammenliknet med våre naboer i Norden, ligger nordmenn på topp i å bruke hvitevarene som oppbevaringsplass. I følge undersøkelsen er vi det nordiske landet hvor flest bruker vaskemaskinen, tørketrommelen, fryseren og kjøleskapet til oppbevaring. Når dette ikke strekker til, er badekaret og badstua også alternativer. Hva vi oppbevarer hvor sier undersøkelsen ingenting om, men man kan jo spekulere i om ullgenseren ligger i fryseboksen gjennom sommeren.
– Når nesten 10 prosent oppgir at de har lagret ting i badekaret, er det grunn til å tro at nordmenn har bruk for gode tips og råd på effektiv oppbevaring, sier Istre.

 Oppbevaringsglade nordmenn

Over 60 prosent av de spurte oppgir at oppbevaring er viktig når de skal velge bosted. Dette er svært høye tall sammenliknet med de andre nordiske landene, og nesten 20 prosent kan tenke seg å bytte bosted på grunn av dårlige oppbevaringsløsninger. Samtidig innrømmer over halvparten at de antakelig har plass de ikke utnytter godt nok der de bor nå.

Elfas beste oppbevaringstips       

  1. Gå på «luftjakt»

Du har større oppbevaringspotensial i hjemmet ditt, enn det du tror. Forsøk å identifisere unødvendige ‹‹luftrom›› i garderobeskapene. Se også etter ubrukte overflater i hjørnene, under sengen og bak dørene som kan brukes til oppbevaring.

  1. Bruk vakuumposer

Tepper, puter og sesongklær tar minimalt med plass hvis de er pakket inn i vakuumposer, og deretter plassert under sengen eller på de øverste hyllene i skapet. Sørg for å dra nytte av hele rommet, hele veien opp til taket.

  1. Gå over hyllene dine

Dype hyller skaper lett uorden og ubrukt plass. Bytt de heller ut med grunnere hyller, eller mer strategiske bokser som kan plasseres ennå tettere. Da får du mer plass, og det blir lettere å holde orden.

  1. Sats på skyvedører

Se på mulighetene for å dele opp 60 cm av rommet og sette inn en effektiv oppbevaringsvegg. Ved å sette inn skyvedører fra vegg til vegg har du muligheten til å stue vekk mengder av klær og utstyr – uten at rommet kjennes noe særlig mindre. Samtidig blir det lettere å få tak i det du trenger.

  1. Utnytt gardiner

Gardiner langs veggen er trendy og skaper en hotellfølelse. Sett opp en gardinskinne i taket, cirka 15-20 cm ut fra veggen, og gjem noen små hyller bak dem. Vips så har du skapt en fin, effektiv og godt skjult oppbevaringsplass.

  1. Plasser sesongutstyret i høyden

Utnytter du potensialet til å oppbevare ting oppunder taket? Det er lett å glemme de siste 30-40 cm, disse er perfekte for ting du ikke bruker så ofte. Les mer om sesongoppbevaring her.

  1. Bruk rommet under trappen

Bygg lagringsplass under trappen. Her kan du enkelt oppbevare sko, støvler og vesker som ikke blir brukt hver dag. Eller du kan for eksempel bruke plassen som resirkuleringsstasjon.

 

Bli med i samtalen!

Det er ingen kommentarer til denne saken