Snarvei til hovedinnholdet
Kjøkken - Elfa make-over

Kjøkkenutfordringen: Funksjonelt med få flater

Som i en interiørbutikk står dagens moderne og stilsikre kjøkkenmaskiner ofte strategisk plassert på kjøkkenbenkene våre sammen med eksotiske krydder og diverse lekre krukker og glass. Som smakfulle blikkfang. For vi vil jo ha det lekkert på kjøkkenet vårt. Og du – det er klart du kan kombinere funksjon og estetikk!

TEKST: CAMILLA GLIFBERG, STYLIST/SKRIBENT         FOTO: NICKLAS RUDFELL

 

I en sjarmerende treroms leilighet, midt i sentrale Malmø, bor Charlotte og datteren Molly. De tidstypiske detaljene fra 1920-tallet, som speildører og stukkatur, er varsomt bevart. De store vinduene er generøse med lys og det høye taket gir de 75 kvadratmeterne en herlig atmosfære. Kjøkkenet er langt og smalt med få arbeidsflater og lite oppbevaringsplass. Konsekvensen er at de få flatene som finnes er permanent oversvømt av alt fra post til kjøkkenapparater.

Kjøkkenutfordring

– Ja, som på lørdag for eksempel. Da skulle vi ha venninnemiddag hjemme hos meg og vi skulle lage et skikkelig festmåltid sammen. Tenk deg fire jenter som skulle hakke løk, skjære opp grønnsaker, skrelle poteter og strimle kjøtt i mitt lille kjøkken. Vi stod jo oppå hverandre, forteller Charlotte og ler oppgitt. Da jeg så kjøkkenet forstod jeg hva hun mente.
Charlotte ga meg full tillit og frie hender til å organisere kjøkkenet hennes. Utfordringen var å frigjøre flatene uten å redusere oppbevaringsmulighetene. Samtidig  skulle det passe sammen med den øvrige kjøkkeninnredningen. Det er et fantastisk lys i rommet, så jeg ville ikke stenge ute lys fra balkongen med et veggskap. For å få fullt utbytte av den tomme veggen, valgte jeg Elfas hengesystem med hyller og oppbevaringstavler.

Jeg elsker smarte løsninger som jeg kan montere opp selv, uten å måtte leie inn en håndverker. Alt du må gjøre for å montere hengesystemet, er å skru opp en bærelist som hengeskinnene henger på. Og da er et vater din beste venn. Så begynner det morsomme og du kan plassere ut innredningen. Jeg tok hensyn til hva som skulle oppbevares der når jeg valgte dybder og bredder på hyllene. For en personlig touch mikset jeg materialer og design, noe som ga spennende variasjon uten å se rotete ut.

Funksjonelt og praktisk kjøkken

De fleste av oss vil ha et kjøkken som er både funksjonelt og et hyggelig rom å være i.
For Charlotte og Molly handlet det først og fremst om arbeidsflater og oppbevaring. Når jeg organiserte kjøkkenutstyret på hyllene, plasserte jeg det de bruker daglig, lett tilgjengelig. Høyt oppe plasserte jeg de tingene de sjelden bruker. Molly, som elsker å bake cupcakes, fikk selvsagt en egen plass til all sin fargerike cupcake-pynt. På oppbevaringstavlen festet jeg bilder med magneter og plasserte små personlige gjenstander i bokser og på kroker. Å se pynt og ting som gjør deg glad mens du lager mat, gjør arbeidet hyggeligere!
Det var en fryd for både meg og Charlotte da hun og Molly kom hjem og så forvandlingen. Gleden var ikke til å misforstå – Jeg er helt forelsket i mitt ”nye” kjøkken, jublet Charlotte.

Døren ble infosentral

Da jeg planla kjøkkenet ville jeg lage et separat sted til post og andre småting. Valget falt på en oppbevaringsløsning, Door and Wall rack,  som enkelt kan henges på en innerdør. Det er en skinne med med topp- og bunnfester. Når skinnen var på plass, var det bare å henge på oppbevaringstavlen, krokene og boksene jeg hadde valgt. De store mesh-kurvene passer perfekt til aviser og blader. Den hvite metalltavlen fungerer som en dekorativ oppslagstavle, i tillegg gir den plass til småting i bokser og på kroker.

Bli med i samtalen!

Det er ingen kommentarer til denne saken