Snarvei til hovedinnholdet
Elfabloggen - Arkitekt Anders Larsson

Oppbevaring hjemme – i dag og i fremtiden

Hvilke trender, behov og utfordringer er det innenfor oppbevaring? Og hvordan forandrer oppbevaringsbehovene seg gjennom livet? Arkitekt Anders Larsson er gjesteekspert i Studio Elfa.
Studio Elfa er vår egen upolitiske tankesmie der vi har undersøkt disse spørsmålene ved å samle innsikt fra kunder og forbrukere. I dette gjesteinnlegget kan du lese arkitektens tanker rundt oppbevaringsløsning –  i dag og i fremtiden.

Tekst: Anders Larsson

Behovet for oppbevaring endrer seg fra generasjon til generasjon og fra én periode i livet til en annen. Boligtypen påvirker selvsagt også hvilke oppbevaringsløsninger som er mulige. Barnefamilier trenger plass til leker og utstyr til fritidsaktiviteter. Eldre har rukket å samle seg opp mye de ikke vil kvitte seg med, samtidig som de kanskje forlater den store eneboligen til fordel for en mindre leilighet.

Oppbevaring for aktive liv

I dag lever vi dessuten et mer aktivt liv enn før. Vi holder på med aktiviteter som krever spesialklær og plasskrevende utstyr, til vi er langt oppe i årene. Hvordan kan vi innrede pent og fremdeles få plass til alt? Hvordan kan vi forene oppbevaringsbehovet med ønsket om en åpen planløsning, mobile glassvegger og et lyst og luftig hjem med rene linjer?

Arkitektene må følge myndighetenes byggeforskrifter for hvor mye oppbevaringsplass det minst skal være i boligene. Det skal være et visst antall garderobemeter avhengig av hvor mange personer boligen er beregnet for. Benkeplaten på kjøkkenet skal være av en viss lengde, på samme måte som det finnes anbefalinger for antall skap og hyller. Når man skal tegne en bolig, må man også ta utgangspunkt i ambisjonene for prosjektet og selvsagt hva de som skal bo der, ønsker seg og drømmer om. Utfordringen er at vi i dag ofte bygger boliger med relativt få kvadratmeter per rom, noe som begrenser møbleringsmulighetene og mulighetene til å lage ekstra oppbevaringsplass. For å kunne oppfylle forskjellige behov er det lurt å sette av ekstra arealer der beboerne selv kan komplettere med fleksible oppbevaringsløsninger.

Økende fokus på oppbevaring

Vi begynner nå å se en tendens til at oppbevaring blir stadig viktigere. Et walk-in-closet og en kjøkkenøy er noe mange ønsker seg. Fleksible skyvedørsgarderober gir smartere oppbevaring enn andre garderober. En godt planlagt løsning for klesvask på badet i leiligheten er praktisk og noe mange setter pris på.

«Hvordan kan vi innrede pent og fremdeles få plass til alt?»

Det er vanskelig å spå om fremtidens boliger. Myndighetenes regler for hva boligen må inneholde, gjennomgås fortløpende og vil sannsynligvis snart bli oppdatert. I tillegg ser vi at nye miljø- og hygienekrav er på vei. Det er imidlertid sikkert at vi kommer til å se mer av fleksible og varige oppbevaringsløsninger som gjør det mulig å «vokse» i boligen gjennom en lang periode av livet. Det kan bidra til økt trivsel og gi lyst til å tilbringe mer tid hjemme, uansett generasjon og boligform.

Elfabloggen - Oppbevaring - Innredning Graphite

Elfa Planning Service Online

Elfa tilbyr nå gratis planleggingsmøte med våre designere. Designeren gir deg personlig hjelp med planlegging av måltilpassede oppbevaringsløsninger til ditt rom, uansett om det er soverom, gang, walk-in closet, garasje eller vaskerom det er du trenger hjelp til å innrede med smart oppbevaring. Allt skjer online, og du kan se designerens skjerm mens dere snakker sammen på telefonen. Etter oppgitte mål og ønsker foreslår designeren mulige løsninger. Den ferdige tegningen kan sendes eller tas med til ønsket forhandler for å gjennomføre kjøpet, og velge hjemlevering eller pick-up i butikken.

Book møte

Du kan også sende en e-post til vår kundeserviceavdeling. Da vil vi kontakte deg på mail og hjelpe deg videre med planleggingen.

Send oss en e-post

 

Bli med i samtalen!

Det er ingen kommentarer til denne saken