Snarvei til hovedinnholdet
Slik sorterer du klærne i garderoben din.

Kaste eller beholde? Slik rydder du i klærne dine

Da vi utførte Elfas Rydderapport for 2016 fant vi ut at så mange som 78% av oss synes det er for mye klær og sko i skapet som vi aldri bruker. 1 av 3 har faktisk opplevd at de ikke får igjen skapdøren fordi det er så fullt! Hvorfor er det sånn? Et svar på det kan være at vi synes det er vanskelig å sortere tingene våre og holde innholdet i garderoben oppdatert. Vi har samlet de beste tipsene til hvordan du får tilbake en ryddig garderobe med klær du faktisk bruker!

Start med blanke ark

Start med å tømme skapet ditt. Alt skal ut så du kan du støvsuge og tørke av hyllene, og begynne med blanke ark.

Sorter

Gå systematisk til verks og vurder hvert eneste plagg. Ikke legg noe tilbake før alt er sortert.

Har det flekker, hull eller er ødelagt?

I så fall; Kast.

Er det et plagg du er glad i?

Ryddeguru Marie Kondos mantra er at «hvis det ikke gir deg glede – kvitt deg med det». Hvis det er et plagg du er glad i, og faktisk bruker jevnlig, skal du selvsagt beholde det. Har det annen affeksjonsverdi, bør du vurdere det. Kanskje det var en gave? Du ville vel ikke at noen skulle hatt en gave fra deg liggende, hvis de ikke hadde glede av den? Så vurder dette på lik linje med de andre klærne dine. Det kan også hende at du forbinder et plagg med en hyggelig tid i livet. Hvis du ikke bruker det lenger, bør du enten oppbevare det et annet sted eller gi slipp på det. Du kan jo spørre deg selv om  minnene fra denne tiden blir forringet av at du ikke har dette fysiske plagget lenger?

Bruker du dette plagget jevnlig?

Er svaret nei og det er lenge siden det er brukt, vi sier gjerne over ett år, bør du selge eller gi det bort. Selv om du tenker at «men det nesten er helt ubrukt» – bruker ikke du det – kan noen andre få glede av det. Er det et plagg du har betalt mye for og derfor kvier deg for å kvitte deg med, kan du vurdere å selge det på finn.no eller lignende.

Er det blitt umoderne?

Ikke vent på at moter skal komme tilbake… Oddsen for at gamle klær skal bli moderne igjen og at du faktisk vil bruke dem er liten, så ikke bruk verdifull skapplass på slike plagg.

Har det ikke passet på ett år eller mer?

Mange av oss har skapet fullt av «gulrot-klær» som vi håper at skal passe igjen. Men er det over ett år siden det passet, bør du vurdere å gi det bort. Unngå å legge det på loftet eller i boden, ettersom du da bare flytter rot fra et sted til et annet.

Passer det til stilen din?

Vi forandrer stilen vår i tråd med trender, livssituasjon og arbeidssituasjon. Etter år med småbarn og mer praktiske klær, kan det hende vi vil investere i litt mer voksne, kvalitetsklær når barna er ute av redet. Hvis vi bytter jobb og den nye arbeidsgiveren forventer formelle arbeidsklær, kan det være på tide å legge om stilen litt. Tenk over hvilken stil du ønsker å ha og behold klær som passer til den.

elfabloggen_sortere_klaer_2

Klør, klyper eller stikker det?

Hvis et plagg ikke er komfortabelt fordi det klør, stikker eller er ubekvemt, bør du kvitte deg med det.

Ikke degrader klær til koseklær og arbeidsklær

Du trenger plassen til noe annet, så ikke behold klær som skal bli koseklær eller noe du kan male i en eller annen gang. Vi lover at når du skal sette i gang med malekosten, har du garantert noe du kan bruke.

Er det sesong for plagget?

Legg til siden plagg som ikke er i sesong. Disse kan pakkes bort og lagres et annet sted. Har du ikke kjeller eller bodplass, kan du se om det er plass høyt oppe i skapet eller oppå skapet i fine bokser og esker.

Etter denne sorteringen sitter du med igjen klær som:

  • Er din størrelse
  • Du bruker jevnlig
  • Er komfortable
  • Passer stilen din

Rydd på plass

Før klærne skal inn i skapet, kan det lønne seg å ta en titt på oppbevaringsløsningene som finnes i skapet ditt. Trenger du flere kleshengere, kroker eller kurver? Hvis du har et Elfa-system kan du bygge det om for å passe klærne dine. Legg til flere uttrekkbare kurver, buksehengere, skohyller eller flytt garderobestengene hvis det gjør garderoben ryddigere og mer funksjonell i hverdagen din.

Så kan du legge alt på plass, lage en kopp kaffe og nyte synet av en strøken garderobe!

Les også Hørt om kleshengetrikset?

Les også Slik oppbevarer du skoene dine smart.

elfa_garderobe

Elfa-kleshengertriks

elfabloggen_sortere_klaer_naerbildeinsta

 

 

 

Bli med i samtalen!

Det er ingen kommentarer til denne saken